nieuws

Provincie wordt niet vervolgd om Dordtse stort

Derde_Merwedehaven
Derde_Merwedehaven
ROTTERDAM - De provincie Zuid-Holland en de eigenaren van de stortplaats Derde Merwedehaven, in Dordrecht, worden niet vervolgd voor het storten van asbest en andere gevaarlijke stoffen.
Volgens actievoerders gebeurde dat illegaal in de periode 2006 tot 2012. Ook zouden in 2009 afvaldocumenten van een schip vervalst zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt géén bewijs te hebben gevonden voor de beschuldigingen.

Klassenjustitie

De actievoerende Werkgroep Derde Merwedehaven reageert bij monde van Leo van Andel teleurgesteld: "Er is summier onderzoek gedaan en gedeputeerde Rik Janssen wist als oud-justitiemedewerker twee weken geleden al, wat u nu weet. Ik heb zelfs nog geen brief van het OM gekregen. Dit riekt naar klassenjustitie". Janssen werkte overigens niet bij Justitie, maar was justitiemedewerker van de SP-Tweede Kamerfractie.
Het strafrechtelijk onderzoek begon in april 2012 en werd uitgevoerd door de milieupolitie Zuid-Holland Zuid. Uit het onderzoek bleek volgens het functioneel parket van het OM dat het storten van asbest en andere gevaarlijke stoffen in 2006 tot 2012 volgens de milieuvergunning onder voorwaarden was toegestaan.
Geen harde bewijzen
De meeste afvalstortingen voldeden aan de voorwaarden of zijn elders gestort, zo stelt het OM. Toch zou bijna vier procent van de onderzochte stortingen mogelijk niet hebben voldaan aan de voorwaarden voor het accepteren en verwerken van asbesthoudende stoffen. Nader onderzoek leverde echter geen harde bewijzen op.
Het gevaarlijke afval, dat in 2009 van het schip de Helena kwam, was oorspronkelijk voorzien van een verkeerde begeleidingsbrief, maar dat bleek voor acceptatie en verwerking van het afval te zijn aangepast. Er is dus geen sprake van valsheid in geschrifte, zo concludeert het OM. Daarop is besloten om de zaak te seponeren.

Eind discussies

Het strafrechterlijk onderzoek naar de activiteiten in de stort werd ingesteld na een aangifte door de Werkgroep Derde Merwedehaven. Dat is een groep inwoners van Sliedrecht, die zich al vanaf de opening van de stort (1993) zorgen maakt over de gezondheidsrisico's voor de omgeving. Later deed ook Stichting De Overkant aangifte.
In die stichting zaten enkele politieke partijen in Sliedrecht. Met het sepot door het OM lijkt een eind te komen aan jarenlange discussies over al of niet illegale activiteiten op de stortplaats. De Werkgroep Derde Merwedehaven overweegt zichzelf op te heffen. "We hebben veel bereikt en het houdt een keer op", zegt Van Andel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl