nieuws

Rotterdamse pastoraal werker blij met nieuwe paus

ROTTERDAM - Een paus met een warme uitstraling, die oog heeft voor de mensen die het wat minder hebben. Dat is de eerste indruk van pastoraal werker Rob Lijesen bij de Franciscus en Clara Parochie in Rotterdam over paus Fransicus.
De Argentijnse kardinaal Bergoglio werd donderdagavond gekozen tot nieuwe paus door de kardinalen in het Vaticaan, waarna witte rook uit de schoorsteen kwam. Een luid gejuich ging op vanuit de menigte het grote plein in Vaticaanstad.
Volgens Lijesen spreekt de 76-jarige paus de taal van het volk en zal hij de ruimte opzoeken tussen enerzijds de leer en anderzijds de compassie.

Vlag uit bij Bisdom Rotterdam

Op het bisdombureau aan het Emmaplein in Rotterdam is vanwege de nieuwe paus de Vaticaanse vlag in top uitgehangen.
Volgens de Rotterdamse bisschop van den Hende staat de Kerk aan het begin van de 21e eeuw voor grote uitdagingen. Hij is ervan overtuigd dat de Kerk met paus Franciscus de juiste antwoorden op deze uitdagingen zal geven.

Orde van de Jezuïeten

Kardinaal Bergoglio was onder meer provinciaal van de Orde van de Jezuïeten voor Argentinië (1973-1979) en rector van de Filosofische en Theologische Faculteit van San Miguel (1980-1986).
Op 20 mei 1992 benoemde paus Johannes Paulus II hem tot titulair bisschop van Auca en tot hulpbisschop van Buenos Aires. Op 3 juni 1997 werd hij benoemd tot aartsbisschop van Buenos Aires.