nieuws

Arrestatie in Duitsland voor schilderijenroof Kunsthal

ROTTERDAM - De Duitse politie heeft woensdag een 46-jarige man aangehouden. Hij zou in Keulen hebben geprobeerd de eigenaar van de zeven schilderijen die vorig jaar uit de Kunsthal in Rotterdam werden geroofd, af te persen.

Dat heeft de hoofdofficier van justitie in Keulen Ulrich Bremer laten weten. De schilderijen zijn eigendom van de Triton Foundation. De man zou de kunstwerken aan die stichting hebben aangeboden.
Ulrich Bremer: "De verdachte is een Duitser. We bekijken drie mogelijkheden: de man was één van de daders, hij kent de daders, of het is een bedrieger die snel geld wilde maken."

Advocaten

Justitie in Keulen heeft ook twee Duitse advocaten in beeld, die mogelijk bij de afpersing betrokken waren. Het staat nog niet vast dat zij een strafbaar feit hebben gepleegd en zij zijn op vrije voeten.
Twee mannen drongen op 16 oktober de Kunsthal binnen en namen in korte tijd de zeven schilderijen mee, waaronder werken van Claude Monet en Pablo Picasso. Ze maakten deel uit van een tentoonstelling van werken uit de Triton Collectie.
In januari werden in Roemenië drie mannen opgepakt voor de roof. Zij worden in hun vaderland berecht. Justitie in Rotterdam wijst erop dat er in Roemenië al een strafrechtelijk onderzoek liep tegen het drietal.

Bronzen beelden

Uit informatie waarover RTV Rijnmond beschikt, blijkt dat de verdachten ooit zijn aangehouden voor een vechtpartij. Verder zou de Roemeense justitie vermoeden dat zij betrokken zijn bij een andere kunstroof, zoals de diefstal van bronzen beelden. Zij zitten nu uitsluitend voor de Kunsthal-zaak vast.
De Roemenen zelf zouden te kennen hebben gegeven dat zij liever in Nederland worden berecht. Justitie in Rotterdam zegt nog geen verzoek van die strekking te hebben gekregen. Het OM gaat deze kwestie wel met de collega's in Roemenië bespreken.
Begin deze maand pakte de politie in Rotterdam een 19-jarige Roemeense op, omdat zij zou hebben meegeholpen bij het verstoppen van de schilderijen. Zij is de vriendin van één van de verdachten die in Roemenië vastzitten.