nieuws

Koningin doet vrijwilligerswerk op kinderboerderij Dordt

ROTTERDAM - Koningin Beatrix heeft vrijdagmiddag vrijwilligerswerk op kinderboerderij Weizigt in Dordrecht gedana. Ze was een van de deelnemers aan NL Doet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland.
,,Ze weet er meer van dan ik'', zei een medewerkster van de boerderij bewonderend terwijl de koningin de staart van een minipaard onder handen nam. ,,Heeft u ook conditioner?'', vraagt Beatrix. ,,Ik kom niet door de bovenkant van de staart.'' Het paardje had pech. De royale behandeling bleef uit want er was geen haarzorgmiddel voor handen. Zijn beurt ging voorbij, de koningin stortte zich vol overgave op de binnengebrachte ezels.

Schoolklas

De koningin verscheen samen met prinses Margriet, de prinsen Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris en Tjalling ten Cate, de echtgenoot van prinses Margarita, in Dordrecht om deel te nemen aan NL Doet. Op hetzelfde moment sloten prins Willem-Alexander en prinses Máxima zich in Utrecht aan bij een groep dak- en thuislozen die getrakteerd werden op een ochtendje bowlen, met een lunch toe. Beide bezoeken waren van tevoren geheim gehouden om de
aandacht niet af te leiden van het vrijwilligerswerk.
Zo stuitte een schoolklas bij een bezoek aan de stallen onverwacht op het koninklijk gezelschap. Veel kinderen hadden niet meteen door wie de zo zorgvuldig gekapte paardenverzorgster was. De leerkrachten wisten het wel en grepen meteen naar hun mobiele telefoon om een foto te maken, niet geheel naar de zin van de borstelende koningin.

Veel borstelen en vegen

Terwijl Beatrix en Margriet de dieren voor hun rekening namen, zetten de prinsen zich in om de picknickbanken van mos en ander vuil te ontdoen. Pieter-Christiaan koos voor de droge methode: veel borstelen en vegen. Zijn broers en Tjalling zagen meer in een natte aanpak. Spons over het hout en dan met heel veel gespetter met water afspuiten. ,,Het is hier een duurzaamheidscentrum, dus je kunt geen schoonmaakmiddelen gebruiken. Het is echt handwerk'', aldus Pieter-Christiaan.
NL Doet wordt dit jaar voor de negende keer georganiseerd. ,,Er zijn bijna 9000 projecten aangemeld, in bijna alle gemeenten zijn er acties waaraan zo'n 310.000 vrijwilligers meewerken'', zei Oranjefonds-directeur Ronald van der Giessen voor de komst van zijn 'bijzondere vrijwilligersploeg'.
Foto's: Thymen Stolk & RVD