nieuws

Advocaat verdachte Kunsthalroof: Justitie werkt te traag

kunsthal
kunsthal
ROTTERDAM - Justitie in Nederland werkt in de Rotterdamse kunstroofzaak veel te langzaam. Dat zegt de advocaat van de in Roemenië vastgehouden verdachte Radu Dogaru, die wordt verdacht van het stelen van schilderijen uit de Kunsthal.
Advocaat Bogdan Cimbru laakt de Nederlandse traagheid bij het afhandelen van het verzoek van Dogaru en zijn moeder om in Nederland berecht te worden. Er is zelfs nog geen enkele reactie gekomen, zei de advocaat vrijdag tegen het persbureau ANP. "De onderzoekers die zich in Nederland met deze zaak bezighouden zouden een andere baan moeten zoeken."
Het Openbaar Ministerie in Rotterdam benadrukt dat niet de verdachten de procesgang bepalen. "Natuurlijk praten wij met de Roemeense autoriteiten over het verzoek van de verdachten hier berecht te willen worden, maar dat kan pas inhoudelijk goed worden beoordeeld als dat verzoek ons ook officieel bereikt'', aldus de woordvoerster.
Dat de 19-jarige vriendin van Dogaru nog altijd vastzit, noemt Cimbru onvoorstelbaar'. "Het is al lang duidelijk dat zij verder nergens iets vanaf wist en nooit een rol heeft gespeeld in de diefstal. En toch blijft ze maar vastzitten. Waarom? Niemand begrijpt er nog iets van.''
De verdachten van de kunstroof willen in Nederland worden berecht en niet in Roemenië. Pas als dat geregeld zou zijn, zouden zij bereid zijn de plaats bekend te maken waar de zeven gestolen meesterwerken nu zijn. Zo niet, dan blijven de schilderijen voor altijd onvindbaar, zei de advocaat namens zijn cliënten.
De Roemeense televisiezender Antena 3 meldde vrijdagochtend dat uit de verhoren van Dogaru en zijn moeder is gebleken dat de schilderijen een tijd lang begraven zijn geweest op de begraafplaats van het dorpje Carcaliu. Dat verklaart waarom de Roemeense politie 2 weken geleden daar opgravingen heeft gedaan. Er werd alleen een lege tas aangetroffen.
De schilderijen zouden toen al bij de moeder van Dogaru zijn opgehaald door een vriend van haar zoon. Bij opgravingen in het dorp diezelfde dag werden ook een laptop en een koffer gevonden. In de koffer zouden de schilderijen naar Roemenië zijn vervoerd.