nieuws

Meer en andere klanten bij voedselbank Dordrecht

ROTTERDAM - Voedselbanken krijgen door de crisis steeds meer klanten. In Dordrecht wordt dit jaar een stijging van tien procent geconstateerd.
Bestuurslid Jannie Storm, van de Dordtse voedselbank, noemt het "het topje van de ijsberg. Want mensen schamen zich nog steeds om bij ons aan te kloppen. Pas als ze echt geen uitweg meer zien, stappen ze daar over hun schaamte heen."
Het beeld van de alleenstaande bijstandsmoeder als doorsnee-klant klopt volgens haar niet meer: "Vorig jaar zagen we het al verschuiven. Steeds meer ZZP-ers, die zonder werk kwamen te zitten en in een heel diep gat vielen. En dit jaar ook meer ouderen."

Rondkomen van 4 tientjes

De kortingen op pensioenen en oplopende zorgkosten zijn volgens haar de reden dat nu ook 65-plussers bij de voedselbank komen. ZZP-ers, zelfstandigen zonder personeel, moeten bij verlies van hun werk rond komen van een minimale bijstandsuitkering.
Voormalig persfotograaf Paul is daar een voorbeeld van: "Twee jaar geleden had ik een koophuis en twee auto's, nu zit ik in een kamertje van drie bij vier en moet rondkomen van vier tientjes per week. Zonder de voedselbank zou ik het niet redden."

Zorgen over toekomst

Een jonge vrouw haalt al een jaar elke week een pakket op: "Ik heb het echt nodig. Thuis zitten twee kinderen, ik studeer en we moeten rondkomen van mijn studiefinanciering. Voor de rest heb ik niets." Er worden op de vrijdagmorgen bijna 90 pakketten uitgedeeld.
Het aantal klanten in Dordrecht is nu 260 en er zijn zorgen over de toekomst. "Al sinds de zomer van vorig jaar proberen we hier een zelfstandige voedselbank op te zetten. Nu regelt Rotterdam het nog voor ons, maar die gaan daar echt mee ophouden", vertelt Storm.
Grote Armoededebat
Voorzitter Riet Duykers, van het centrum De Buitenwacht, stelt haar accommodatie elke vrijdag open voor de voedselbank: "Wij zien het ook drukker worden. En we zien steeds vaker boze mensen. Boosheid die voortkomt uit pure armoede en wanhoop."
Ze verwacht dat veel mensen volgende week hun zegje willen doen, tijdens het Grote Armoededebat, dat journalisten van de gezamenlijke Dordtse media, in De Buitenwacht houden. Dat debat begint woensdagavond om 19.00 uur.