nieuws

Koninginnebrug Rotterdam uren gestremd na aanvaring

ROTTERDAM - De Koninginnebrug in Rotterdam is vrijdag urenlang gestremd geweest na een aanvaring. Rond 17.20 uur sloeg een onbemand schip los vanaf de Nassaukade. Door de stroming kwam het gevaarte onder de brug vast te zitten.
De politie sloot de brug uit voorzorg af voor alle verkeer en schakelde specialisten in om de constructie te onderzoeken op schade. Rond 20 uur lukte het om het schip bij lager water weg te varen. Na onderzoek kon de brug rond 20.20 uur worden vrijgegeven voor het verkeer.
Het losgeslagen schip verplaatst kranen die gebruikt worden voor de aanleg van de Warmteweg. Dat is de stadsverwarmingsleiding van in totaal 26 kilometer lengte die dwars door de haven en de stad komt te liggen. Warmte die in de haven over is kan via het warmtenet naar woningen en bedrijven in de stad gaan.
Volgens de politie kon het schip losraken doordat het niet goed vastgezet was met de zogeheten spudpalen. Dat zijn verticale buizencontructies waarmee schepen of pontons zich kunnen vastleggen. Veel nieuwe binnenvaartschepen worden met spudpalen uitgerust om zo gemakkelijk overal af te kunnen meren.