nieuws

Oud-staatssecretaris Van Houwelingen overleden

Jan_van_Houwelingen
Jan_van_Houwelingen
ROTTERDAM - Oud-staatssecretaris Jan van Houwelingen is op 73-jarige leeftijd overleden. De in Leerdam geboren Van Houwelingen was al enige tijd ziek. Dat heeft het CDA vandaag laten weten op verzoek van de familie.
Van Houwelingen was in vier kabinetten staatssecretaris van Defensie (van 1981 tot 1989). Hij diende onder premier Dries van Agt, waar hij zich opstelde als loyalist. Samen met een aantal andere Kamerleden steunde hij het eerste kabinet Van Agt niet voluit, maar toetste elk voorstel van het kabinet aan zijn principes. Daarna zat hij ook nog in twee kabinetten van premier Ruud Lubbers.
Voor en na zijn periode als staatssecretaris zat de gereformeerde Van Houwelingen jarenlang in de Tweede Kamer, waar hij het woord deed over onder meer energie en milieu. Hij liet zich kritisch uit over het kernenergiebeleid. Hij sloot zijn carrière af als burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer, waar hij van 1994 tot 2003 werkte.
Fotocollectie Nationaal Archief/Anefo/Rob Croes

'De redactie heeft de mogelijkheid om te reageren preventief uitgezet bij alle nieuwsberichten. Aanleiding vormt een golf van onbehoorlijke reacties op onze site. Het besluit om het reactieforum uit te schakelen, is genomen nadat het uitdelen van tientallen IP-bans niet heeft geleid tot een vermindering van het aantal kwalijke reacties.'