nieuws

Wijkbewoners Schiedam: Bezuinig niet op leefbaarheid

ROTTERDAM - Bewoners van het Schiedamse Nieuwland waarschuwden Tweede Kamerleden maandag voor bezuinigingen op de wijkaanpak. ''Je bent hier zeven jaar aan het opbouwen en vervolgens ligt het stil.''
De wijk kreeg de laatste jaren een flinke opknapbeurt, maar bewoners vrezen dat de leefbaarheid door overheidsbezuinigingen straks flink terugloopt. ''Tien jaar geleden was het een wijk waarbij je dacht: Wil je hier nog wel blijven wonen? Het was vuil, het was gevaarlijk'', somde een bewoonster op.
De gemeente en woningcorporatie Woonplus Schiedam nodigden daarom parlementariërs uit om Nieuwland te bezoeken. Bewoners lieten de politici zien wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen. ''Mensen die nu eindelijk de deur uitkomen, die gaan niet meer'', vertelde de bewoonster.

Nieuwbouw

Directeur Bob Venhuizen van WoonPlus heeft al gemerkt wat de Haagse plannen voor de wijk betekenen. Hij vreest dat de ontwikkeling van Schiedamse krachtwijken na jaren stil komt te liggen. ''Ik moet eerlijk zeggen dat alle sloop- en nieuwbouwprojecten al geschrapt hebben. Maar we hebben ook nog eens leefbaarsheidsactiviteiten gestopt'', klaagde Venhuizen.
De directeur is boos dat zijn corporatie een verhuurdersheffing aan Den Haag moet betalen. ''Ik ben 15 procent van mijn inkomen kwijt. Zo'n 10 miljoen euro.'' Met die extra belasting op woningcorporaties hoopt de regering miljarden op te halen om het begrotingstekort terug te dringen.

Lauw

Venhuizen zei nog mogelijkheden te zien om minister Stef Blok (Wonen) over te halen om Schiedam te ontzien. ''Als er grote maatschappelijke opgaven zijn, dan zou er een uitzondering gemaakt moeten worden. Laat ons niet investeren in de verhuurdersbelasting, maar in deze wijk''
De bewoners van Schiedam hoopten de bezoekende Kamerleden met een petitie op andere gedachten te brengen, maar de parlementariërs weigerden om toezeggingen te doen. Ze denken dat de betrokken partijen voldoende creativiteit in huis hebben om zelf met een oplossing te komen.