nieuws

Aflevering 9: Boijmans TV

ROTTERDAM - In aflevering 9 van Boijmans TV 2013 slaat Mandy met de vuist op tafel en gaat Arie spoorslags naar schilder Johan van Oord: hagelslag of koffiebonen? Maar zo eenvoudig ligt het niet.
En hoewel de bruine, of beter gezegd ‘Venetiaans rode’ vormen op de wanden van de espressobar helemaal niet verwijzen naar dingen uit de zichtbare werkelijkheid, wil Van Oord zich toch ook geen abstracte kunstenaar noemen. Zijn werk valt nog het beste te vergelijken met dat van een componist of musicus, waarbij een beperkt aantal elementen met telkens andere kleuren en volgens een nieuw ritme worden gerangschikt. Ook de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama werkt met rasters en stippen, maar zij doet dat met een andere bedoeling en ook met een heel ander resultaat. Bregje leidt een groep Lolitas naar Kusama’s spiegelinstallatie ‘Phalli’s Field’. Daar blijken de jonge dames toch iets minder zoet en kinderlijk dan hun kledingstijl. Over Kusama, haar dwangneurose, existentiële angst en seksuele frustraties kan Bregje hen niets nieuws meer vertellen.

En had je de insmijter voor de poort van het museum gemist? Dat kan kloppen, want in deze aflevering gaat hij met een verloren Lolita mee naar binnen.