nieuws

Camera's in de kleedkamer bij Sparta

ROTTERDAM - Een jaar lang meekijken achter de schermen bij Sparta: Veel Rotterdammers kunnen er alleen maar van dromen, maar voor filmmaker Bernard Krikke gingen de poorten van Het Kasteel open.
''Eigenlijk is het een documentaire waarin we proberen van binnenuit de club te schetsen'', vertelt de filmmaker over zijn nieuwe serie. De directie van de club stemde snel in met de aanwezigheid van camera's, maar voor de spelers was het even wennen.
''Het gaat heel ver. Dat vonden de spelers ook, toen wij met het voorstel kwamen'', vertelt Krikke. Toch hangen inmiddels vier camera's in de kleedkamers van de Spartanen. In acht afleveringen valt te zien hoe de club met nieuwe methodes probeert om door te dringen tot de Eredivisie.
De Rotterdamse club blijkt zwaar in te zetten op moderne wedstrijdanalyses. Met behulp van wiskundigen en nieuwe software kiest Sparta voor een wetenschappelijke route naar de top. Krikke: ''Daarbij zie je langzaam de ontwikkeling. Dan zie je de keeper als eerste vragen 'kan ik niet een mooi rapportje over mezelf krijgen?''
De eerste aflevering van zijn serie 'Sparta: Achter de poorten van het Kasteel' wordt maandagavond uitgezonden door RTL7.