nieuws

DuPont maakt 50 jaar Delrin in Dordrecht

ROTTERDAM - Het is lichter en sterker dan staal en er worden tal van producten van gemaakt. Het spul heet Delrin en werd precies 50 jaar geleden voor het eerst gemaakt in Dordrecht. Alle reden om maandag een feestje te vieren op de verjaardag van het halffabrikaat. Delrin is eigenlijk niets meer dan kleine, plastic-achtige balletjes. Meestal wit of wart, maar op verzoek van klanten in elke gewenste kleur leverbaar. TandwielenDe afnemers smelten de balletjes en persen die tot de door hen gewenste producten. Zo worden van rode balletjes de sluitingen gemaakt van veiligheidsriemen in de auto. In een vitrine toont René de Jonge van DuPont wat er zoal gemaakt wordt van Delrin. "Het begon allemaal met tandwielen. Maar je ziet hier bijvoorbeeld ook ritssluitingen, ski-binders en transportbanden. Naar die laatste komt steeds meer vraag vanuit de voedselindustrie, die ook overstapt van metaal op kunststof", vertelt hij.

Methanol

Delrin wordt gemaakt van methanol, dat wordt aangevoerd in treinwagons. Van die stof wordt formaldehyde gemaakt en via een ingewikkeld chemisch proces rollen aan de andere kant van de fabriek uiteindelijk de kleine balletjes in de gewenste verpakkingen.
Delrin is één van de belangrijkste producten van het chemisch concern, dat nog steeds behoort tot de top-5 van werkgevers in de Drechtsteden.