nieuws

'Geboorteplaats Erasmus wordt verwaarloosd'

ROTTERDAM - "Beschamend", dat vindt Gré Ploeg van de wijze waarop de gemeente Rotterdam omgaat met de geboorteplaats van de filosoof Erasmus. "Zijn wieg stond in hartje Rotterdam, maar het lijkt wel of niemand dat wil weten," aldus Ploeg van de Stichting Erasmushuis Rotterdam.

Tussen kantoren en loodsen

Het geboortehuis van Erasmus bevond zich naast de Laurenskerk, op een steenworp afstand dus van het fameuze standbeeld van de grote zestiende eeuwse humanist.
In een foeilelijke hoek van een aantal kantoren en opslagloodsen is alleen nog een bord te zien met daarop slechts een tekst van Erasmus. Ploeg heeft met een aantal mede-adepten een route van grijs tape gecreëerd die van het beeld naar de plaats van het geboortehuis gaat.

Herbouw

"En op die plek moet snel een duidelijke verwijzing, liefst in de vorm van gedeeltelijke herbouw van het aangezicht, van het geboortehuis komen." Ploeg heeft ook honderden ansichtkaarten verspreid waarop de huidige plek van Erasmus' wieg staat afgebeeld. Ze hoopt dat veel mensen de kaart als een soort oproep doorsturen naar burgemeester Aboutaleb.