nieuws

Dordtse artsen helpen hardloper aan kennis

ROTTERDAM - Hardlopen is populair. Het aantal lopers groeit iedere lente weer fors, maar ze weten niet allemaal even goed wat ze doen. Twee artsen van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht hebben daarom een speciale website opgezet om beginnende én ervaren hardlopers te begeleiden.
Het enthousiasme is vaak groter dan de kennis van de sport, ontdekte orthopedisch chirurg Wout Pepels. Hij is zelf een groot liefhebber en liep in totaal 15 marathons.

Totaaladvies

"In de voorbereiding van de marathon van New York hebben we heel vaak gemerkt dat mensen niet echt weten waar ze mee bezig zijn", vertelt arts. "Die mensen willen we met een totaaladvies van dienst zijn."
De aanpak is grondig: zeven specialisten uit verschillende disciplines adviseren hardlopers die zich aanmelden over voeding, trainingsschema's en zelfs de psychologische kant van de sport.

Realistische doelen

Wie van de kennis gebruik wil maken, kan op de website zijn doelen invullen. Een vragenlijst moet uitwijzen of dat doel wel realistisch is en op welke manier het beste naar de tiomf toe te werken. "Dat kan de marathon van Rotterdam zijn, of een stuk van vijf kilometer." Voor vragen kunnen deelnemers vier keer contact opnemen met de specialisten.
Het advies kost 24,95 euro. Mochten er ondanks de professionele begeleiding toch blessures ontstaan, dan is er al een korte lijn met het ziekenhuis. Uiteindelijk moet het initiatief uitgroeien tot een ‘hardloopcentrum’ in het Albert Schweitzer, waar mensen ook fysiek terecht kunnen.