nieuws

Rotterdam moet islamoloog Ramadan toch betalen

Tariq Ramadan
Tariq Ramadan
ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam heeft fouten gemaakt bij het ontslag van islamoloog Tariq Ramadan in 2009. De Egyptisch-Zwitserse filosoof heeft daarom recht op twee extra maandsalarissen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.
De gemeente betaalde het salaris van Ramadan, die als gasthoogleraar aan de Erasmus Universiteit was aangesteld als 'bruggenbouwer'. Zijn taak was moslims en niet-moslims met elkaar in dialoog brengen.

Rel over Iraanse zender
In 2009 ontstond een rel over Ramadans werkzaamheden voor de Iraanse zender Press TV, die door de islamitische staat wordt gefinancierd. Critici vonden dat de filosoof daarmee liet zien dat hij achter het conservatieve en anti-Westerse Iraanse regime stond, wat hij zelf ontkende.
Omdat Ramadan zich niet van de zender wilde distantiëren, besloot het stadsbestuur de samenwerking op te zeggen. De islamoloog werd niet meer geloofwaardig geacht.

Geen kans om te reageren

Ramadan spande de zaak aan omdat hij zichzelf slachtoffer voelde van een soort 'jacht' op intellectuele moslims. Ook was hij boos dat de gemeente helemaal geen contact met hem zocht voordat hij werd ontslagen.
Ramadan ving in eerste instantie bot bij de Rotterdamse rechtbank, maar het hof geeft hem nu deels gelijk. Het ontslag was volgens het hof op zich niet onterecht, maar de procedure is niet correct verlopen; de moslimgeleerde had inderdaad de kans moeten krijgen om te reageren op het ontslagvoornemen.