nieuws

Onduidelijkheid over Turkse demonstratie in Rotterdam

Islamitische Universiteit aan de Bergsingel in Rotterdam
Islamitische Universiteit aan de Bergsingel in Rotterdam
ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam weet nog altijd niet wie er achter de Facebook-uitnodiging staat om donderdag te demonstreren bij de Islamitische Universiteit. Inmiddels zijn er al wel meer dan 900 online-aanmeldingen voor het protest en zeggen ruim 270 mensen 'misschien' te komen.
Om een demonstratie in goede banen te kunnen leiden is het gebruikelijk om bij de gemeente een 'kennisgeving' in te dienen. Maar dit is nog altijd niet gebeurd. De gemeente en de politie weten daarom niet hoe het protest er donderdag uit zal zien en hoeveel mensen erop af komen.
Dinsdag werd bekend dat de Turkse premier Erdogan niet naar Rotterdam komt. Zijn bezoek aan de Islamitische Universiteit was aanleiding om daar een protest te organiseren.

Sociale media
De politie zegt voorbereid te zijn op meerdere scenario's. De berichten op sociale media worden nauwlettend in de gaten gehouden. Als er donderdag veel mensen op de demonstratie afkomen staat de politie klaar om bijvoorbeeld het verkeer in goede banen te leiden.
De pagina op Facebook die oproept om te komen protesteren heeft ruim 900 aanmeldingen. Bij een eerdere oproep deze week hadden ruim 5000 deelnemers zich aangemeld. Deze pagina is later door de beheerder verwijderd.

Turkse televisie

Uitzendingen op de Turkse televisie over Jeugdzorg in Nederland zijn de aanleiding voor het mogelijke protest. Volgens de Turkse televisiezender zouden kinderen te snel worden weggerukt bij hun Turkse ouders en worden ondergebracht bij Nederlandse pleeggezinnen. De negenjarige Yunuz is het symbool van de verontwaardiging. Hij wordt opgevoed door een lesbisch stel.