nieuws

15 jaar cel geëist voor fatale overval Vlaardingen

ROTTERDAM - Tegen drie verdachten van een overval op een belwinkel in Vlaardingen, waarbij een toevallig aanwezige klant werd beschoten, zijn woensdag voor de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen van 15 jaar geëist.
Het slachtoffer, dat 3 weken na de schietpartij stierf, zat op het moment van de overval te skypen met zijn verloofde in Macedonië. De vrouw kon daardoor op 3 december 2011 de overval live volgen.

Afgeketste kogel

De klant, de 28-jarige Goran Drobarov, werd in het hoofd geraakt door een kogel die van de vloer was afgeketst. De kogel was volgens de officier van justitie bestemd voor de eigenaar van de belwinkel.
Op videobeelden die tijdens de zitting werden getoond, was te zien dat de 73 seconden durende overval werd gepleegd door vier mannen. Twee van hen bedreigden de eigenaar van de belshop en Drobarov met getrokken wapens.
Verdachte doodgeschoten
Eén verdachte, Giovanni J., alias Tito, werd 4 weken later doodgeschoten op Curaçao. Van de drie andere verdachten hield Ludson R. uit Tilburg op de zitting vol onschuldig te zijn. Zijn jongere broer Ludgardo uit Delft en de jongste verdachte Adones W. (zonder woonplaats) beriepen zich op hun zwijgrecht.
Hoewel de mannen op de camerabeelden niet herkenbaar waren, achtte de officier van justitie bewezen dat het Ludson, Ludgardo en Adones waren, onder meer op grond van DNA-materiaal en vingerafdrukken. De later overleden Tito zou de overval hebben beraamd en het schot hebben gelost, maar volgens het OM zijn de anderen volledig medeverantwoordelijk voor de fatale afloop. Daarom eiste de aanklager de maximumstraf voor doodslag.
Eerder veroordeeld
De gebroeders R. kwamen in 2008 van Curaçao naar Nederland, Adones volgde 2 jaar later. Ludgardo werd in 2009 al een keer veroordeeld voor diefstal met geweld. Ludson en Adones zouden ook betrokken zijn geweest bij een overval op een coffeeshop in Delft op 4 december 2011, een dag na de overval in Vlaardingen.
De nabestaanden van Goran Drobarov eisen in totaal 55.000 euro van de verdachten, het meeste voor immateriële schade. De eigenaar van de overvallen belwinkel vraagt een schadevergoeding van 17.000 euro.