nieuws

'Tientallen jongeren uit Rotterdam vechten in Syrië'

Archief
Archief
ROTTERDAM - Zeker 20 tot 25 jongeren uit Rotterdam en Delft zijn afgereisd naar Syrië om daar te vechten. Dat blijkt uit onderzoek van verslaggever Robert Bas van de NOS.
Onder hen was ook de 20-jarige Mourad die onlangs bij de gevechten om het leven kwam. Zijn moeder in Rotterdam is deze week van zijn dood op de hoogte gebracht.
'Boetedoening'
Hij zou zijn geradicaliseerd nadat zijn vader overleed. Toen verliet hij zijn school, ging zich traditioneel kleden en deed mee aan demonstraties zoals een pro-boerka-protest in Den Haag.
Onder de jongeren uit Rotterdam en Delft zou ook de broer van Mourad zijn. 'Een aantal van de jongeren is ook wel eens met politie in aanraking gekomen en die zouden hun reis zien als een soort boetedoening, om schoon schip te maken', aldus Bas.
Paspoorten afgepakt
Bij een deel van de groep jongeren zou het paspoort zijn afgepakt door de groepering waarbij ze aangesloten zijn. Bronnen aan de NOS melden dat ze daardoor moeilijk terug naar Nederland kunnen reizen.
De veiligheidsdienst AIVD wil de dood van Mourad bevestigen noch ontkennen. In een paar maanden tijd zijn circa honderd jihadisten vanuit Nederland naar Syrië en andere conflictgebieden vertrokken.
Reportage NOS: