nieuws

Dordtse bezwarentijger moet stoppen met brief-bombardemen

ROTTERDAM - De Dordtse huisjesmelker Mustafa Karasahin mag de gemeente Dordrecht de komende twee jaar maximaal tien brieven per maand sturen. Dat heeft de rechter in een kort geding bepaald.
Dordrecht had de rechter gevraagd deze beperking op te leggen, omdat de man de gemeente de afgelopen jaren met 2247 brieven bestookte. Karasahin houdt hiermee vier ambtenaren fulltime bezig.
Op kosten jagen
De rechter vindt dat de man hiermee misbruik maakt van het recht. Zeker omdat hij zelf in eerdere publicaties heeft aangegeven de brieven alleen te schrijven om de gemeente te pesten en op kosten te jagen. Wanneer Karasahin zich niet houdt aan die beperking van tien brieven per maand, moet hij van de rechter 300 euro per overtreding betalen.
Nuttigere zaken
De Dordtse wethouder Piet Sleeking is verheugd over het besluit van de rechter. ,,Zonder deze beperking zouden we 400.000 euro per jaar kwijt zijn aan de afhandeling van de brieven, bezwaarschriften en WOB-verzoeken. Dankzij de uitspraak kunnen we deze kosten beperken en kunnen ambtenaren zich met nuttigere zaken bezighouden.”

Wetswijziging

Van de uitspraak is op veel plaatsen in het land met belangstelling kennis genomen. "We hebben hier inderdaad een stukje jurispredentie geschapen, waar veel andere overheden ook iets mee gaan doen", verwacht Sleeking. Ook denkt hij dat de Tweede Kamer eens moet nadenken over een wetswijziging: "Wanneer wordt gebruik van recht misbruik?".

Pyrrusoverwinning

Karasahin is niet onder de indruk van het vonnis: "Ik feliciteer de gemeente Dordrecht met een dooie mus. Om mijn goede wil te tonen heb ik mee een tijdje ingehouden, maar er liggen al 25 brieven klaar, die ondertekend zijn door iemand anders." Als de gemeente de ruzie niet tot een oplossing brengt, kan de overwinning wel eens een pyrrusoverwinning blijken te zijn.