nieuws

Tegenvaller ss Rotterdam: megaclaim afgewezen

SS Rotterdam
SS Rotterdam © Sylvio Pinas
ROTTERDAM - De ss Rotterdam zorgt opnieuw voor een financiële tegenvaller voor eigenaar Woonbron. De Rotterdamse woningcorporatie had een claim van 40 miljoen euro ingediend tegen de Poolse staat, maar het Europese Hof heeft die vordering afgewezen.
Woonbron heeft nu besloten de claim definitief in te trekken. Met het verlies was al rekening gehouden. De 40 miljoen euro maakt onderdeel uit van de 257 miljoen die de woningcorporatie heeft uitgegeven aan het schip.
De Rotterdam werd in 2006 naar Gdansk gesleept om de asbest uit het schip te halen. Maar Woonbron kreeg van de Poolse autoriteiten geen toestemming de Rotterdam daar te laten saneren. De voormalige vlaggeschip van de Holland Amerika Lijn werd daarop naar het Duitse Wilhelmshaven gebracht.
Door het gedoe in Polen liepen de werkzaamheden vertraging op. Woonbron verhaalde de schade op de Poolse staat.
250 miljoen
Het Europese vonnis is de zoveelste tegenvaller voor Woonbron. De woningcorporatie kocht de Rotterdam in 2005 om het schip te exploiteren als hotel, restaurant en conferentiezaal op Katendrecht.
Woonbron dacht dat de renovatie 6 miljoen euro zou kosten, maar de kosten liepen door het onverwacht vele asbest in het schip en de Poolse tegenwerking op tot ruim 250 miljoen euro.
Door deze strop kwam de corporatie in de financiële problemen en vertrok de topman. Daarnaast werd Woonbron door het ministerie van VROM gedwongen de Rotterdam te verkopen.