nieuws

Luisterstoelen voor Biesboschverhalen

ROTTERDAM - Achterin het Dordtse Biesboschcentrum zijn drie luisterstoelen en een luisterbank geplaatst. Wie er plaats neemt, kan vanaf dinsdag luisteren naar Biesboschverhalen Anno Nu.
Het is de naam van een nieuwe tentoonstelling, of eigenlijk een uitbreiding van wat er permanent te zien en te horen is in het centrum, aan de Baanhoekweg in Dordrecht. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn er ook veel verhalen van vroeger.

Hooglandersleer

De verhalen, tot nu toe 40 stuks, zijn stuk voor stuk opgenomen door Roland Pieter Smit. Hij bedacht al vier jaar geleden de luisterstoel en maakte een prototype. Nu staan er vier achterin het Biesboschcentrum. Gemaakt van essenhout en Schotse Hooglandersleer.
Wie op de luisterstoel plaats neemt kijkt door de raampartij van het centrum zo de Biesbosch in. Op een klein 'touchscreen' kan je kiezen naar welke verhalen je wilt luisteren. Ze zijn opgedeeld in categoriën als natuur, cultuur en Tweede Wereldoorlog.

Griendwerker

Boswachter Piet de Koning vertelt over 'zijn' eikenboom. Als kind spaarde hij tijdens het kappen van niet-wilgenbomen één twijgje en dat is anno 2013 een oude eik. In een kort filmpje horen en zien we de boswachter bij de boom.
Mevrouw Leevison vertelt over haar jeugd, toen ze op vakantie was in de Biesbosch, waar familieleden als griendwerker actief waren. Fotograaf Ries Zonneveld, die elk jaar in een hoogspanningsmast klom om de natuurverandering vast te leggen, komt ook aan het woord.

Op de fiets

De verhalen zijn kort en uit het leven gegrepen. "Ik stapte gewoon op de fiets, reed rond en haalde de verhalen op", vertelt Smit. Hij gaat daar ook mee door: "Uiteindelijk komen ze allemaal in een app voor op de smartphone. Dan kun je ze horen op de plek die er bij hoort."