'Essalam moet plek in Rotterdamse samenleving veroveren'

De vrijdag in gebruik genomen Essalam-moskee in Rotterdam-Zuid staat voor de opdracht om zich een plek in de Rotterdamse samenleving te veroveren. Dat heeft burgemeester Aboutaleb gezegd in zijn openingstoespraak.

De bouw van het grootste gebedshuis van Nederland kent een lange, turbulente geschiedenis en dat heeft het Rotterdamse gemeentebestuur veel zorgen gebaard. Maar nu is een markant gebouw toegevoegd aan de skyline van Rotterdam, aldus Aboutaleb.

Vrede
Er klinken veel geluiden tegen de komst van de moskee. Die geluiden overwinnen is de vreedzame opdracht waarvoor de moskee zich gesteld ziet. Maak van de Essalam een gebouw dat midden in de samenleving staat en toegankelijk is voor alle Rotterdammers, is het pleidooi van burgemeester Aboutaleb. Essalam betekent vrede en Aboutaleb hoopt dat de nieuwe moskee en zijn geloofsgemeenschap die naam eer aandoen. Aboutaleb riep de Arabische wereld ook op net zo tolerant te zijn als Rotterdam. Het is daar niet vanzelfsprekend dat er kerken worden gebouwd, zoals er in Nederland een moskee kan worden gebouwd.

Sjeik
De Essalam-moskee is voor het grootste deel gefinancieerd door een sjeik uit Dubai. Daarover is veel gedoe geweest met aannemers en de Marokkaanse geloofsgemeenschap. De gelovigen vonden de invloed van Dubai te groot. Dat heeft zelfs geleid tot een scheuring binnen de geloofsgemeenschap. Die is nu gesust. Alle gelovigen van de Essalam zijn overgegaan naar de nieuwe locatie.

10 miljoen
De zaakgelastigde van de sjeik, Mirza Al Sayegh, was ook aanwezig bij de ingebruikname van de nieuwe Essalam. Hij wil geen exact bedrag noemen, maar Dubai heeft meer dan 10 miljoen euro betaald voor de bouw van de Essalam. Al Sayegh bestrijdt enige religieuze invloed op het geloofsbeleid in Rotterdam. Het enige dat de sjeik van Dubai nastreeft, is een goede integratie van moslims in Nederland.

Luister naar de volledige speech van burgemeester Aboutaleb:

17-12 speech Aboutaleb bij opening Essalam

 

En kijk naar de tv-reportage van Justus Cooiman:

Deel dit artikel: