Megakerk in Spijkenisse

In Spijkenisse wordt donderdag de nieuwe kerk van de Levende Steen gemeente geopend. De megakerk biedt plaats aan meer dan 2.000 mensen.

De Levende Steen behoort tot de Pinkstergemeente. Tot op heden vonden de kerkdiensten van de gemeente plaats in Hoogvliet. Maar dat gebouw is veel te klein geworden. "De mensen komen uit alle delen van het land en zelfs uit België naar ons toe", vertelt apostel Edgar Holder. "Het oude gebouw bood veel te weinig ruimte."

Geen serene rust
Architect Han de Kluijver kreeg de opdracht om een nieuwe kerk te ontwerpen. "Een hele klus", legt hij uit. "Om te beginnen moesten we rekening houden met een beperkt budget. De kerk krijgt geen subsidie, dus alle kosten worden door de leden van de Levende Steen zelf bijeengebracht. Daarnaast is het een ander soort kerk - in dit gebouw heerst geen serene rust. Tijdens de dienst wordt er gelachen, gezongen, muziek gemaakt. Daarom heb ik het gebouw meer als een theater ontworpen dan als een kerk."

Ichtus-tekens
Ook traditionele kenmerken van een kerk, zoals een toren, kruizen of glas-in-loodramen, ontbreken. Toch heeft de architect de nodige symboliek in het gebouw gebracht door het ontwerp te baseren op de ichtus-tekens: de ellipsvormige 'visjes' die je ook wel achterop auto's ziet.

Kinderkerk
Irma Holder, vrouw van de apostel en pastor in de kerk, is ontzettend blij met het nieuwe gebouw. "We hebben hier zelfs een aparte 'kinderkerk', een zaal met 450 stoelen. En het gebouw biedt ons de mogelijkheid om verder uit te groeien."

Donderdag is de officiële opening voor genodigden. Op 12, 13 en 14 april is er een feestelijk openingsweekend, waarin iedereen van harte welkom is in de kerk.

Deel dit artikel: