Oranje wint eenvoudig van Roemenië

ROTTERDAM - Het Nederlands elftal heeft de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië winnend afgesloten. De formatie van bondscoach Louis van Gaal was in de Amsterdam Arena mede dankzij twee goals van Robin van Persie met 4-0 te sterk. Door de overwinning kan Nederland plaatsing voor het WK in 2014 haast niet meer ontgaan.
Oranje, dat begon met de Feyenoord-spelers Daryl Janmaat, Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi in de basis, kwam na ruim tien minuten aan de leiding. Een teruggelegde bal van Van Persie werd binnengeschoten door Rafael van der Vaart. De vroege voorsprong bracht echter niet het gewenste resultaat qua veldspel. Verder dan een afstandsschot van oud-Spartaan Kevin Strootman kwam Nederland niet. Aan de andere kon ook Roemenië weinig gevaar stichten.
Na de thee verscheen er een iets aanvallender Oranje op het veld. Al vroeg werkte Van Persie een voorzet van Janmaat binnen, maar de Rotterdammer bevond zich in buitenspelpositie. Even later was het wel raak voor de voormalig speler van Feyenoord. De aanvaller van Manchester United zette op fraaie wijze zijn hoofd tegen een voorzet van Arjen Robben, waarna de bal via de binnenkant van de paal in het doel verdween.
Van Persie bekroonde zijn optreden met een tweede treffer nadat Jeremain Lens werd neergehaald in het strafschopgebied. De toegekende strafschop bleek een koud kunstje voor Van Persie, die daarmee zijn 34e doelpunt voor het Nederlands elftal aantekende. Op de topscorerslijst passeert hij Johan Cruijff en Abe Lenstra en komt hij op gelijke hoogte met Klaas-Jan Huntelaar.
In de slotfase bepaalde Lens de eindstand. Van Gaal gunde nog speelminuten aan Jordy Clasie, hij viel tien minuten voor tijd in voor Van der Vaart. Tonny Vilhena moet nog wachten op zijn debuut voor Oranje. De jonge middenvelder van Feyenoord bleef negentig minuten op de bank. Jonathan de Guzman, die eveneens een verleden heeft in De Kuip, werd halverwege de tweede helft gewisseld.