nieuws

'Vuurwerkoverlast nog meer beperken'

Vuurwerk Wereldhavendagen (Bron: instagram)
Vuurwerk Wereldhavendagen (Bron: instagram)
ROTTERDAM - Minder tijd om vuurwerk af te steken, de verkooptijd ervan verkorten, gemeenten meer ruimte geven om zelf overlastgevers aan te pakken en illegaal en zwaar vuurwerk hard aanpakken. De aanbevelingen doen woensdag lokale GroenLinks-fracties om overlast door vuurwerk aan te pakken.
De fracties openden in december vorig jaar, onder leiding van Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam, het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Daar kwamen in een paar weken tijd totaal 82.212 meldingen binnen van mensen die last hadden van vuurwerk. De klachten heeft GroenLinks geanalyseerd en in een rapport beschreven.
De GroenLinks-fracties pleiten onder meer voor meer bevoegdheden voor gemeenten om vuurwerkoverlast in te perken, zoals het aan kunnen wijzen van vuurwerkvrije gebieden. Ook zou de afsteektijd wel korter mogen.
,,Het is nu legaal om op 31 december vanaf 10 uur 's morgens vuurwerk af te steken. Als dit een doordeweekse dag is, moeten heel veel mensen gewoon werken of boodschappen doen. Dat wringt met het op plekken ongelimiteerd mogen afsteken van vuurwerk'', stelt Bonte.