nieuws

Drechtsteden lokken kinderen voor techniek

ROTTERDAM - De Drechtsteden en bedrijven in de technische sector gaan samen kinderen lokken. Ze zijn er donderdagochtend mee begonnen, onder de noemer Techniek Dock.
Alle basisscholen in de zes gemeentes is gevraagd om met hun leerlingen van de hoogste groepen op bezoek te komen in de Duurzaamheidsfabriek. Die staat op het Leerpark, in Dordrecht. De belangstelling is overweldigend.
Inmiddels hebben de scholen al meer dan 2300 leerlingen aangemeld voor de twee uur durende rondleiding door de Duurzaamheidsfabriek. Diverse techniekbedrijven en de zogeheten maritieme maakindustrie laten zien hoe ze hun producten maken en de leerlingen mogen ook zelf dingen doen.

400 vacatures

Opzet is om de kinderen op jonge leeftijd warm te maken om een technische opleiding te gaan volgen. De Drechtsteden zien in de techniek een goeie kans voor bestrijding van de jeugdwerkloosheid. Bedrijven schreeuwen om vakmensen, maar kunnen ze niet krijgen. Er zijn 400 vacatures en nog altijd daalt het aantal leerlingen op technische opleidingen.
Behalve kinderen van de groepen 7 en 8 van basisscholen worden ook 15-jarigen van VMBO-scholen uitgenodigd. De eerste kinderen zeggen de rondgang in de Duurzaamheidsfabriek vooral leuk te vinden. Maar de meesten zeggen nog niet te weten of ze later echt hun boterham willen verdienen in deze sector.