nieuws

Alle Olli's alweer op!

ROTTERDAM - Tot na Pasen is in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp geen Olli meer te krijgen. De voorraad van 2000 pluchen olifantjes was er vrijdag voor het middaguur alweer doorheen.Net als donderdag werd de diergaarde overspoeld door Olli-fans. Wat hen drijft om in de rij aan te sluiten voor een pluchen olifantje? "De liefde voor Feyenoord", zegt een van de wachtenden."En de liefde voor Blijdorp. Deze dierentuin moet blijven!"

Donderdag gingen in de diergaarde de eerste Olli's over de toonbank. Dat leidde tot een ware stormloop. Alle 9000 beschikbare Olli's waren in twee uur tijd weg. Directeur Marc Damen van Blijdorp had zich voorbereid op een grote toeloop van Olli-fans, maar "dat het zo druk zou worden, hadden we niet voorzien."
Zwaar weer
Per schip zullen volgende week weer tienduizenden knuffelbeesten aankomen. Damen: "Die dobberen nu nog tussen Shanghai en Rotterdam."
Voor een Olli moet twintig euro worden neergeteld. Het grootste deel daarvan is bestemd voor de diergaarde, die in zwaar weer verkeert nadat de gemeente Rotterdam besloot om drastisch te korten op de subsidie.
Grote redding?
Een van de bedrijven die Blijdorp te hulp is geschoten, is verzekeringsmaatschappij ASR. De officiële sponsor van Feyenoord gunt alle reclame-uitingen dit jaar aan Blijdorp. Niet de naam ASR, maar die van de diergaarde is dus dit seizoen te zien op de shirts van de voetballers.
Het olifantje Olli is symbool geworden van het verbond tussen de twee Rotterdamse iconen. Het beest dook voor het eerst op in een reclame, waarin hij de kameraad is van Feyenoorder Giovanni van Bronckhorst. In het spotje raakt kleine "Gio" zijn pluchen vriend kwijt. Als volwassen voetballer ziet vindt hij Olli terug. Die is dan uitgegroeid tot een reusachtig dier.
Of Olli de grote redding van de dierentuin zal zijn? Directeur Damen schudt het hoofd. "Olli is een eenmalig fenomeen en wij hebben een structureel probleem. Maar dit helpt Blijdorp natuurlijk wel. Heel Nederland laat weer eens zien: wij moeten de diergaarde steunen en behouden."
Marktplaats
De handel in Olli's heeft zich inmiddels verplaatst naar Marktplaats.nl. Daar wordt het hebbeding te koop aangeboden voor vijftig euro. Anderen zetten Olli voor een "prijs op aanvraag" in de etalage. Weer anderen hebben een waarschuwing op de site gezet: "Koop geen Olli voor woekerprijzen."
Foto's
Staat u in de rij bij de diergaarde om een Olli te kopen? Of heeft u zojuist een populaire knuffel aangeschaft? En hoe vindt Olli het bij u thuis? Stuur een foto van u en uw Olli naar foto@rijnmond.nl.
Video: Ook RTV Rijnmond-weerman Ed Aldus ging donderdag naar Blijdorp om een Olli te kopen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl