nieuws

Protest tegen komst én sluiting AZC 's-Gravendeel

ROTTERDAM - Van weerstand tegen de komst is er nu verzet tegen het vertrek. Het asielzoekerscentrum in 's Gravendeel in de Hoekse Waard sluit na ruim twintig jaar de deuren. Op een voormalige camping vonden 450 vluchtelingen onderdak in sta-caravans. Deze week vertrekken de laatste bewoners.
Met tegenzin pakt de Iraakse vluchteling Hiwa Ismaël zijn spullen voor zijn vertrek naar een asielzoekerscentrum in Venlo. Per 1 april gaat de deur van het AZC in 's Gravendeel op slot.
Toen in 1992 sprake was van een vluchtelingenopvang in het dorp in de Hoekse Waard, was er veel commotie. Die tegenstand veranderde in de loop der jaren in betrokkenheid.
Dat is ook de ervaring van lokatiemanager Ali Honar. Hij kwam als Iraans vluchteling naar Nederland en werkt inmiddels 20 jaar in de vluchtelingenopvang. " In het begin hoor en zie je heel veel protest maar na een tijdje helemaal niks meer. Op het moment dat het gaat slutien, is het protest juist andersom. Dat heb ik zo vaak meegemaakt. Ook in 's Gravendeel."

De 's Gravendelers werden vrijwilligers van het AZC en er kwam zelfs een actiecomité om de sluiting tegen te houden. Het koesteren van de vluchtelingen zit verder in kleine dingen als een lift naar het dorp voor de boodschappen. "Het AZC ligt een paar kilometer van het dorp en dat is een flinke wandeling zonder auto. De 's Gravendelers zijn gaan helpen bij de boodschappen en het thuisbrengen naar het AZC. Dat is een goede herinnering aan de contacten met de inwoners van 's Gravendeel", zegt lokatiemanager Honar.
De sluiting van het AZC 's Gravendeel heeft vooral te maken met een strengere asielprocedure waardoor het aantal vluchtelingen fors daalt. "In de jaren '90 kwamen er 70 tot 80.000 vluchtelingen naar Nederland en vorig jaar waren dat er 15.000", zegt lokatiemanager Honar.

Deze week vertrekt de allerlaatste asielzoeker uit 's Gravendeel. Ook al is het een uithoek, Hiwa houdt goede herinneringen over aan zijn verblijf in de Hoekse Waard: "Alleen maar goede contacten en goede herinneringen heb ik", vertelt vluchteling Hiwa.
Na het afscheid van de vluchtelingen, verdwijnen ook de caravans en blijft een leeg terrein achter. "Het is de bedoeling dat de caravans worden ontmanteld, dan blijft er gras, groen en een paar bomen achter." Het COA, Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers, is eigenaar van de grond en gaat het verkopen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl