nieuws

'Haal meer kunstenaars naar de stad'

ROTTERDAM - Onderschat niet wat kunstenaars kunnen bijdragen aan de stad. Dat is de boodschap van Jan Zoet, vertrekkend directeur van de Rotterdamse Schouwburg. "De meeste kunstenaars zijn zelfstandig ondernemer. Ze zijn enorm belangrijk voor de economie van een stad."

Na veertien jaar vertrekt Jan Zoet naar de Theaterschool Amsterdam. Sinds zijn aantreden bij de Rotterdamse Schouwburg in 1999 stegen de bezoekersaantallen gestaag. Het zijn er nu anderhalf keer zoveel als toen.

Skaters in de Schouwburg

"Ik zag de Schouwburg toen als een prachtig instituut, met prachtige, hoogwaardige voorstellingen. Maar het was ook een ivoren toren. Het publiek kwam alleen uit de bovenlaag van de bevolking. Ik weet nog dat ik de skaters op het plein zag en dacht: die wil ik hier naar binnen halen."

Familievoorstellingen en jeugdtheater
"De Schouwburg heeft zijn eigen rol in Rotterdam", zegt Jan Zoet. "Het Luxortheater is er voor musical en cabaret; volkstheater vind je bij het Zuidplein. Wij onderscheiden ons door onszelf te zijn. Wat ik heb geprobeerd weg te nemen is het vooroordeel dat theater alleen voor de elite is. We hebben hier familievoorstellingen, jeugdtheater en geweldige ballet- en dansvoorstellingen voor iedereen."
Internationale Keuze van de Schouwburg
Zoet stond aan de wieg van De Internationale Keuze van de Schouwburg, een festival dat ieder najaar de beste voorstellingen uit de hele wereld naar Rotterdam haalt. Door de bezuinigingen dreigde het ten onder te gaan, maar dankzij bijdragen van een stichting en het stadsbestuur kan het toch voort blijven bestaan.
Kunstenaars vertrekken naar Eindhoven
Toch lijdt ook de Schouwburg onder de bezuinigingen in de cultuursector. "Maar dat is niet de reden dat ik vertrek", zegt Zoet. Wel drukt hij beleidsmakers op het hart om kunst en cultuur in de stad op waarde te schatten: "In 2001, het jaar dat Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa was, keek iedereen naar Rotterdam. Hier gebeurde het, hier wilde iedere kunstenaar zijn. Dat is verdwenen. Heel veel talent uit de creatieve sector is vertrokken naar Eindhoven, waar de designacademie staat, of naar Amsterdam. En dat is eeuwig zonde. Rotterdam moet zijn best doen om kunstenaars naar de stad te halen, want zij dragen veel bij aan het leefklimaat en aan de economie."