nieuws

'Schrappen toeslagen kleine scholen desastreus'

schoolbord
schoolbord
ROTTERDAM - Het plan om de toeslag voor kleine basisscholen te schrappen is slecht gevallen bij de christelijke oppositie in de Tweede Kamer. ‘’Dit laat zien dat VVD en PvdA op geen enkele manier inzicht hebben in de nood van scholen in dunbevolkte gebieden’’, klaagt CDA-Kamerlid Michel Rog.
Kleine basisscholen krijgen nu nog een toelage van de overheid om rond te komen, maar daar willen de regeringspartijen VVD en PvdA vanaf. In plaats daarvan kunnen de scholen een toeslag krijgen als ze goed samenwerken.
Het stoppen van de kleinescholentoeslag treft veel scholen in landelijke streken als Voorne-Putten, de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. In heel Nederland hebben 1400 basisscholen minder dan 100 leerlingen. Dat is ongeveer een vijfde van het totaal.

Goeree-Overflakkee

Het bestuur van de basisscholen op Goeree-Overflakkee, SOPOGO, erkent dat de krimp van het aantal leerlingen moet worden aangepakt. Toch ziet de stichting weinig heil in Haagse oplossingen.
Volgens SOPOGO kan beter per regio gezocht worden naar de juiste aanpak van de problemen. ''In de ene regio is een school van 100 leerlingen klein, in een andere juist groot'', schetst de stichting de verschillen tussen gebieden.

Prikkels

Het plan om scholen met financiële prikkels aan te moedigen om samen te werken gaat minder ver dan een eerder voorstel van de Onderwijsraad. De raad adviseerde de regering om alle scholen met minder dan 100 leerlingen te sluiten, omdat ze de kwaliteit van het onderwijs niet zouden kunnen garanderen.
De coalitiepartijen vonden het voorstel te streng. Ze zien meer in ‘creatieve oplossingen’, zoals samenwerkingsscholen, waarin bijvoorbeeld christelijke en openbare scholen de handen ineen slaan.
Volgens CU-leider Arie Slob zal het plan desastreus uitwerken. Ook onderwijsbond CNV-Onderwijs spreekt over een ''zeer slecht plan''.