nieuws

Watergeuzen nemen Brielle in

ROTTERDAM - De Watergeuzen hebben maandag opnieuw de Spanjaarden verdreven uit Brielle. Sommige bevrijders bestormden de stadspoorten op sportschoenen, maar verder deed weinig vermoeden dat honderden jaren voorbij zijn gegaan sinds het beleg van 'Den Briel'.
De bewoners van Brielle hadden dit jaar weer alles uit de kast gehaald om de oorspronkelijke overwinning op de Spanjaarden te vieren. De verovering van de stad in 1572 betekende een grote overwinning voor Willem van Oranje.
Ook dit jaar hadden de Spanjaarden geen schijn van kans. Met enige hulp van het weer liepen de Watergeuzen de stad met gemak onder de voet. ''Het is perfect met zo'n zonnetje'', lacht een gemantelde Briellenaar. Verderop dansen andere stadsbewoners in traditionele kleding door de straten.
Veel van de in Middeleeuwse outfits getooide Briellenaren kunnen in de loop van de dag de verleiding niet weerstaan om toch even uit hun rol te vallen. Als de overwinning wordt uitgeroepen staan velen met hun smartphones klaar om het goede nieuws te verspreiden.
Bron foto's: Patrick Blonk