Feyenoord presenteert plannen nieuwe Kuip

Het nieuwe stadion voor Feyenoord gaat 313 miljoen euro kosten. Ook wordt het stadion het meest duurzame van Europa. Dit bleek tijdens de presentatie van de plannen aan de Rotterdamse gemeenteraad.

Het stadion krijgt een schuifdak en plek voor 63.000 toeschouwers. Feyenoord-directeur Eric Gudde benadrukte aan het begin van zijn presentatie dat er geen ontwerp is voor het nieuwe stadion. Dit zal pas gebeuren nadat er een besluit is genomen over de exacte locatie.

Of het stadion er komt is nog verre van zeker. Daar moet de gemeenteraad een oordeel over vellen. Eerder op de ochtend gaf wethouder Antoinette Laan aan de commissie Fysieke Infrastructuur en Buitenruimte de toezegging dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar alle varianten van de stadionplannen. Feyenoord vraagt de gemeente om voor 165 miljoen garant te staan.

Interlands
Om het stadion financiëel haalbaar te maken, worden er ook commerciële en maatschappelijke activiteiten georganiseerd. Per jaar worden er 28 wedstrijden ingepland: van Feyenoord, het Nederlands elftal en één bekerfinale.

Volgens stadiondirecteur Jan van Merwijk heeft de KNVB de belofte gedaan dat de helft van de interlands in de toekomst in het eventuele nieuwe stadion van Feyenoord wordt afgewerkt. Van Merwijk voelt zich gesteund door de KNVB, ook omdat zij het contract voor de bekerfinale steeds met vijf jaar wil verlengen.

Duurzaamheid
Gudde hamerde in zijn presentatie vooral op het begrip 'duurzaamheid'. Energie zal worden opgewekt via zonnepanelen, toiletten worden doorgespoeld met regenwater en het publiek zal minder met de auto naar het nieuwe stadion moeten komen. Het streven is om in 2040 zeventig procent van de bezoekers met het openbaar vervoer of de fiets naar het stadion te laten komen. Nu is dat nog dertig procent. Onder het stadion zal een parkeergarage komen voor 1500 auto's.


Dinsdag bleek uit een enquete van RTV Rijnmond en EenVandaag dat een ruime meerderheid van de bewoners van onze regio voorstander is van renovatie van het huidige stadion.

Deel dit artikel: