nieuws

Rotterdamse leerlingen leren over Joodse kinderen

ROTTERDAM - 686 Joodse kinderen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Loods 24 aan de Stieltjesstraat in Rotterdam op transport gezet naar concentratiekampen. Voor deze kinderen wordt op 10 april een monument onthuld.
De 686 namen zijn verdeeld onder Rotterdamse basisscholen. De leerlingen zoeken uit wie die Joodse kinderen waren. Zo ook de leerlingen van groep acht van de Koningin Wilhelmina School in Rotterdam Crooswijk. Deze leerlingen kregen vijftien namen.
Ferry Groen kreeg de naam Greta Cohen. "Zij was negen jaar en werd toen naar kamp Westerbork gebracht," legt Ferry uit. "Van daaruit ging ze naar concentratiekamp Auschwitz. Daar is ze na twee dagen vergast."
Door het project 'Jij hoort in onze klas' leren de leerlingen over de Tweede Wereldoorlog. "Wij zijn de nieuwe generatie en op deze manier weten we dat dit nooit meer mag gebeuren," zegt Shanaida Stuger.
Op 10 april zullen 686 Rotterdamse leerlingen aanwezig zijn tijdens de onthulling van het Joodse kindermonument aan de Stieltjesstraat.