nieuws

Bunker in hart van nieuwe Verkeerscentrale

ROTTERDAM - Het Havenbedrijf Rotterdam neemt donderdag de nieuwe Verkeerscentrale in Hoek van Holland in gebruik. Die wordt 's middags om kwart over vier geopend door wethouder Baljeu.
De Verkeerscentrale stond al op deze plek sinds de Tweede Wereldoorlog, en was gebouwd rond een Duitse bunker. Het gebouw is nu vernieuwd en aangepast aan de huidige eisen, maar de bunker vormt nog steeds het hart ervan.
Veilig in en uit
De centrale maakt deel uit van het verkeersbegeleidingssysteem in de Rotterdamse haven. Die zorgt dat schepen veilig in en uit kunnen varen en hun weg weten te vinden in het havengebied. In het Botlekgebied staat ook zo'n centrale, die tweeënhalf jaar geleden in gebruik werd genomen.
Daglicht gewenst
Het 'moeilijke' gebouw is onder handen genomen door de architect Ewout Dorleijn van het Delftse bureau Tebodin. Omdat er veel daglicht werd gewenst en de operationele ruimte niet erg hoog was, moesten de leidingen en andere technische voorziewningen op een creatieve manier worden ondergebracht. Ze zitten nu in een soort kasten, die deel uitmaken van het meubilair.
Hoekers op bezoek
De bunker is rechtstreeks bereikbaar vanuit de werkkamer van hoofd Verkeerscentrale Rob Scheepbouwer. De historische ruimte is normaal voor het publiek gesloten, maar donderdag zijn tachtig bewoners van Hoek van Holland uitgenodigd om hem te komen bekijken.