nieuws

De Slamat: van passagiersschip tot oorlogsschip

ROTTERDAM - De Rotterdamsche Lloyd is één van Rotterdams bekendste rederijen. De Rotterdamsche Lloyd voer met vracht en passagiers naar het Verre Oosten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verandert dit voor veel van de schepen.
Eén ervan is de Slamat, dat schip wordt getransformeerd tot een troepen-transportschip dat soldaten moet vervoeren in plaats van passagiers.
Op 27 april 1941 krijgt Tjalling Luidinga, de kapitein van de Slamat, de opdracht om Engelse soldaten uit Griekenland te evacueren. De Engelsen zijn in het Zuideuropese land om de Grieken te helpen in de strijd tegen de Duitsers en Italianen. De Britse premier Winston Churchill stuurt 60.000 man naar Griekenland. De geallieerden verliezen de strijd en het Engelse leger wordt naar de kust gedreven waar onder andere de Slamat klaar ligt om de soldaten te redden.
Tijdens deze missie wordt de Slamat door vier bommen getroffen van de Duitse Luftwaffe. De bemanningsleden proberen met behulp van sloepen te ontsnappen maar deze worden ook door de Duitsers beschoten. Uiteindelijk verliest een groot deel van de opvarenden, inclusief gezagvoerder Tjalling Luidinga, het leven en vergaat de Slamat voor de kust van Griekenland.
Frans Luidinga is een kleine jongen als hij in Rotterdam zijn vader uitzwaait die met de Slamat naar het Verre Oosten vertrekt. Hij weet dan niet dat hij zijn vader nooit meer terug zal zien.
Over het leven van zijn vader aan boord heeft Frans Luidinga een boek geschreven: 'Het Scheepsjournaal van Tjalling Luidinga, gezagvoerder bij de Rotterdamse Lloyd'.
Meer over de schepen van de Rotterdamsche Lloyd is te vinden op de website van het museum over de rederij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl