'Laat terreurverdachte vrij'

De advocaat van terreurverdachte Sabir K. stapt vrijdag in Rotterdam naar de rechter om de vrijlating van zijn cliënt te eisen. Volgens de jurist is er geen reden om K. langer vast te houden, omdat de kortgedingrechter een stokje heeft gestoken voor uitlevering aan de VS.

De Verenigde Staten willen K. graag berechten, maar volgens de kortgedingrechter in Den Haag kon het land niet garanderen dat de terreurverdachte de juiste psychische behandeling krijgt. De Rotterdamse advocaat André Seebregts verwacht niet dat de Amerikanen op een later punt alsnog de juiste behandeling aanbieden.

''Ze hebben al eerder gezegd: die behandeling geven we niet. Het wordt in heel Amerika gegeven. Maar niet aan gevangenen, terwijl er veel mensen met de nodige mentale problemen vastzitten'', vertelt Seebregts.

Martelen

K. krijgt in Nederland therapie omdat hij in Pakistan gemarteld zou zijn door de Amerikanen, stelt zijn advocaat. De VS verdenken K. van het plannen van aanslagen voor terreurorganisatie al-Qaeda.

Als de uitlevering definitief van de baan is, wacht hem in Nederland mogelijk ook nog strafvervolging. Hij geldt als medeverdachte in een zaak tegen de al eerder veroordeelde terrorist Samir A.

Deel dit artikel: