nieuws

Uitkomsten onderzoek Codarts 'zeer ernstig'

codarts
codarts
ROTTERDAM - Zeer ernstig. Zo noemt minister Jet Bussemaker van Onderwijs de uitkomsten van een onderzoek naar mogelijke financiële onregelmatigheden bij hogeschool Codarts in Rotterdam.
Oud-bestuurder Jikkie van der Giessen van de muziek- en dansopleiding zou een familielid en een bedrijf waar ze zelf een nevenfunctie vervulde financieel hebben bevoordeeld, aldus het onderzoek van de Onderwijsinspectie.

Niet-gevolgde opleiding

Het familielid heeft onrechtmatig 20.000 euro ontvangen voor geleverde diensten en kreeg ruim 5000 euro aan studiekosten vergoed voor een niet-gevolgde opleiding, concludeert de inspectie.
Van der Giessen huurde een bureau in dat zich bij Codarts ging bezighouden met studie- en loopbaanbegeleiding. Van der Giessen was tevens lid van de raad van toezicht van de moedermaatschappij van dit bureau. De offerte van 150.000 euro werd zonder meer goedgekeurd, zonder bij anderen offertes aan te vragen.

Apppartement

Ook werd onrechtmatig gebruik gemaakt van een appartement in Rotterdam dat bedoeld was voor gastdocenten. Van der Giessen zou er relaties hebben laten slapen.
Volgens minister Bussemaker heeft de ex-bestuursvoorzitter de onrechtmatig verkregen bedragen teruggestort. ''Daardoor heeft de inspectie geen grond meer om een sanctie op te leggen.''

Hoodstuk afgesloten

Max Merkx, collegevoorzitter van Codarts laat in een reactie weten vooruit te kijken:
“We sluiten dit hoofdstuk nu af; het inspectieonderzoek heeft heel veel tijd en inspanning gekost. Ik ben blij dat er, nu alles is onderzocht, geen zaken aan het licht gekomen zijn die we niet al lang opgepakt hadden. We kunnen al onze energie weer benutten voor dat waar het hier om gaat: excellent onderwijs ten behoeve van onze kunstvakstudenten.”