nieuws

Waarom hebben we verstandskiezen?

19-01-daklozentandarts.jpg
19-01-daklozentandarts.jpg
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 6 april werd de volgende vraag gesteld:Mevrouw van de Woord uit Hendrik Ido Ambacht: ‘Waarom hebben we verstandskiezen?’Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden
In principe heeft een verstandskies dezelfde functie als alle andere kiezen in onze mond. Het vermalen van voeding waardoor dit beter verteerd kan worden.
De gangbare opvatting is dat de verstandskiezen een overblijfsel zijn uit de prehistorie. Het voedsel van de prehistorische mens was veelal rauw en onbewerkt, zoals vlees, noten en wortels en vereiste een flink vermogen tot het fijn malen van voedsel.
In vergelijking met de oermens hebben wij nu een veel smallere kaak waardoor deze laatste kies vaak in de verdrukking komt en moeilijk te bereiken is met poetsen. Hierdoor heb je er vaker last van dan gemak en is het logisch dat je je afvraagt waarom we eigenlijk verstandskiezen hebben...
Dat de kaken van de moderne mens smaller zijn, daar is men het wel over eens. Maar er zijn ook wetenschappers die stellen dat wij vergeleken met de oermens niet alleen smallere kaken (en grotere hersenen) hebben, maar dat bij de ontwikkeling naar kleinere kaken de tanden en kiezen ook kleiner geworden zijn, zodat alles naar verhouding is.
De problemen met verstandskiezen lijken voor een belangrijk deel te wijten te zijn aan het moderne dieet, waardoor tandbederf is toegenomen. Dit en het feit dat verstandskiezen soms maar half (of helemaal niet) doorkomen, zijn de belangrijkste redenen voor problemen met verstandskiezen.
Overigens wordt gemeld dat als er problemen verwacht worden met iemands verstandskiezen het verstandig is om verwijdering daarvan op jongere leeftijd te laten uitvoeren, omdat het een ingreep is die op latere leeftijd meer kans geeft op complicaties, zoals ontstekingen en het genezingsproces dan ook langer zal duren.