nieuws

'Voice voor kunstenaars' in Rotterdam

ROTTERDAM - Ruim 650 kunstenaars deden zaterdag in Rotterdam mee aan de voorrondes van de Zomerexpo: een Voice of Holland-achtige wedstrijd waarin deelnemers en jury elkaar niet te zien krijgen.
Deelnemers gingen in tentoonstellingsruimte LP2 een spannende dag tegemoet. Geduldig moesten ze wachten op de beoordeling van hun werk, die gemiddeld ongeveer twintig seconden duurde. De juryleden moesten zich door de drukte per kwartier uitspreken over vele tientallen werken.
Het thema van de wedstrijd ('Aarde') was bekend, maar verder waren er vrijwel geen regels. Er was dan ook een groot verschil tussen de ingeleverde werken. Veel mensen hadden schilderijen en schetsen bij zich, anderen namen beelden of 3D-objecten mee.
De kunstenaars strijden om een expositieplek in het Gemeentemuseum in Den Haag. Daar is plek voor 250 kunstwerken, die worden geselecteerd door de jury van kunstcritici, curators en galeriehouders.
Naast Rotterdam zijn ook voorrondes georganiseerd in Amsterdam en Eindhoven. De concurrentie is groot: zo'n 1700 kunstenaars dingen met 3000 kunstwerken mee naar de felbegeerde expositieplaatsen. Iedere kunstenaar mag uiterlijk drie werken inleveren.
De Zomerexpo is uiteindelijk te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag, van 8 juni tot en met 15 september.