nieuws

Dierenambulance: Laat de eend alsjeblieft met rust

De onfortuinlijke eend
De onfortuinlijke eend © Jordi de Jonge
ROTTERDAM - De dierenambulance is voorlopig gestopt met de reddingsoperatie van de gewonde eend in Sliedrecht: “Over een paar dagen gaan we een nieuwe poging ondernemen. Maar de eend is nu te gestresst om haar te kunnen vangen.” “Volgens omwonenden proberen veel mensen de eend te vangen”, vertelt Hanny Groenendijk van de dierenambulance in Sliedrecht. “Maar daardoor wordt de eend de hele tijd opgejaagd. Als je dichtbij probeert te komen, vliegt de eend direct weg. We roepen iedereen op om het beest alsjeblieft met rust te laten. Want zo kunnen we ons werk niet doen.”

Mogelijk meer pijlen afgevuurd

De eend heeft nog steeds twee pijlen in haar nek. Die zijn er ingeschoten door een man uit Sliedrecht, die zichzelf heeft aangegeven. Medewerkers van de dierenambulance vonden zondag nog een pijl langs de vijver. Mogelijk zijn er meer pijlen op het beest afgevuurd.
Gespecialiseerd team uit Drenthe
Sinds woensdag proberen medewerkers van de gemeente, politie, brandweer en de dierenambulance de vogel te vangen. Ook een gespecialiseerd team uit Drenthe dat zich vrijwillig had gemeld, is het nog niet gelukt om het beest te kalmeren en te vangen.

'Eend is erg verzwakt'
“Door al dat gejaag is het beest erg verzwakt”, vervolgt Hanny Groendijk. “Ze is erg onrustig en slaapt bijna niet. Daarom laten we haar nu een paar dagen met rust, in de hoop dat ze weer aan mensen gaat wennen. Daarna gaan we een nieuwe poging ondernemen. In de tussentijd blijven we haar wel in de gaten houden. Als dat nodig is, voeren we de eend bij. Maar nogmaals: Laat het beest alsjeblieft met rust.”

Foto: Jordi de Jonge