nieuws

Controle bij Nedstaal na asbestverbranding

nedstaal
nedstaal
ROTTERDAM - De Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid heeft een extra controle uitgevoerd bij Nedstaal in Alblasserdam.

Het bedrijf ligt al sinds zondagmiddag stil, nadat werd ontdekt dat asbesthoudend schroot op het terrein is terechtgekomen.
Volgens Nedstaal was het asbesthoudend materiaal door een leverancier tussen ander schroot verstopt. Nedstaal heeft de ovens na de ontdekking uitgeschakeld. Wel is het andere werk in de loop van maandagmorgen weer opgestart.
Om bewijs te verzamelen bekijkt de milieudienst of er in een nieuw aangeleverde lading ook asbesthoudend materiaal zit.
Nedstaal zegt dat het donderdag al een tip kreeg dat zich mogelijk asbesthoudend materiaal op het terrein zou bevonden. Dat werd vrijdag na een inspectie niet aangetroffen. Zaterdag voerde Nedstaal een nieuwe inspectie uit. Toen werd materiaal met bouwkit aangetroffen. Zondag bleek uit het onderzoeken van de monsters dat de kit was verontreinigd met asbest. Vanaf dat moment is de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid geïnformeerd.
Volgens Nedstaal is niet elders op het bedrijfsterrein met asbest verontreinigd materiaal aangetroffen. Ook is het materiaal niet in de oven gekomen. Met de sanering van de vindplaats wordt zo snel mogelijk begonnen.
Nog geen vergunning
Alblasserdam is al maanden in de ban van het mogelijk verbranden van asbesthoudend schroot. Nedstaal heeft een vergunning daarvoor aangevraagd, maar veel inwoners van het dorp vrezen het asbest en willen niet dat het in de ovens van het bedrijf wordt verbrand.