nieuws

Twee verdachten RDM-zaak trekken verklaring in

Archieffoto rechtbank
Archieffoto rechtbank
ROTTERDAM - Twee medeverdachten in de zaak tegen Joep van den Nieuwenhuyzen hebben hun belastende verklaringen ingetrokken. Ze zeggen onder druk te zijn gezet door rechercheurs van de FIOD.
Het Rotterdamse havenschandaal rond de scheepswerf RDM kent drie verdachten. Naast voormalig eigenaar Van den Nieuwenhuyzen zijn dat de financieel directeur van RDM Leo van der V. en de financieel controller Marcel B.
De controller heeft tijdens zijn verhoor door de FIOD (Fiscale Inlichtingen en Opsporings Dienst) gesproken over het "wegsluizen van 18 miljoen euro" en het "oppoetsen van bedrijfsonderdelen die veel minder waarde hadden." Marcel B. zei maandag, tijdens de derde zittingsdag, dat hij niet meer achter deze beweringen staat.

'Wegpoetsen'

"Ik was destijds van slag en ben meegegaan in de richting die de FIOD wilde. En sommige dingen heb ik niet gezegd. 'Wegpoetsen' is bij voorbeeld geen woord voor mij", aldus Marcel B. Hij ontkende onder druk te hebben gestaan van Joep van den Nieuwenhuyzen.
Op andere vragen van de rechter zei Marcel B. dat hij zich veel niet meer kan herinneren. Zijn toenmalige directeur Leo van der V. heeft ook aangegeven tot andere inzichten te zijn gekomen. Hij ontkent nu financiële stukken te hebben vervalst.

Slapeloze nachten

Van der V. legt eveneens de zwarte piet bij de FIOD: "Die zouden hem hebben ondervraagd na slapeloze nachten in de cel."
Het proces in Rotterdam tegen Joep van den Nieuwenhuyzen en de twee medeverdachten loopt nog tot half juni. Het draait om faillissementsfraude en omkoping.