nieuws

Doodslag Sehriban: 1 jaar jeugddetentie geëist

Gedenkhoekje_Sehriban
Gedenkhoekje_Sehriban
ROTTERDAM - Justitie in Rotterdam heeft één jaar jeugddetentie en jeugd-TBS geëist tegen een 16-jarige jongen, voor het doden van Sehriban Akpinar. Het 17-jarige meisje werd vorig jaar augustus dood aangetroffen in de bosjes langs de Horvathweg in Rotterdam Spangen.

Eén jaar jeugddetentie is de maximale straf die wettelijk kan worden geëist. De jeugd-TBS kan maximaal zes jaar duren.
Naast de 16-jarige staan deze week nog twee 15-jarigen terecht voor de doodslag. Volgens justitie hebben de tieners het slachtoffer bewust naar de Horvathweg gelokt. Zij wilden haar van haar mobiele telefoons beroven en mogelijk ook verkrachten.

Angst voor aangifte

Het seksueel misbruik heeft niet plaatsgehad. Sehriban zou zijn gedood, om te diefstal van de telefoons te verhullen. Volgens justitie kenden het slachtoffer en de 16-jarige verdachte elkaar en waren de jongens mogelijk bang dat zij aangifte zou doen.
De zitting maandag was achter gesloten deuren. De Rotterdamse rechter vindt het persoonlijk belang van de verdachten zwaarder wegen dan het maatschappelijk belang.

Verklaring broer

De broer van Sehriban las een slachtofferverklaring voor in de rechtszaal. Hij vertelde daarin dat hij als oudere broer altijd had geprobeerd zijn zus te beschermen, ook tegen opdringerige jongens op straat.
"Ze trok de aandacht van jongens met haar verschijning en ik raakte haar een beetje kwijt, want ze wilde haar eigen weg gaan. Begrijpelijk natuurlijk. Ik bleef haar wel waarschuwen, maar nu ben ik haar helemaal kwijt en dat begrijp ik niet."
Volgens de broer is de familie door het drama uit elkaar gevallen. "Mijn ouders gaan door dit alles terug naar Turkije, die houden het niet meer uit hier. Ik wil hier doorleven, voor mezelf en voor Sehriban."