nieuws

De brute aanslag op een Duits bedrijf in WOII

ROTTERDAM - Het is 30 september 1944 zeven uur in de ochtend. Acht mannen komen het kantoor van de Duitse firma Ostbau Knijff aan de Heemraadsingel in Rotterdam-West binnen. De acht zijn leden van de Knokploeg van Jos de Groot. Ze dirigeren iedereen naar de bovenverdieping. De bedrijfleider en personeelsinspecteur krijgen direct een injectie met cyaankali. Een Duitse bezoeker belt aan en met zich met de woorden: "Ich bin der Baufuhrer". "Komt u binnen, we zitten juist op u te wachten", is het antwoord; ook deze man wordt meteen doodgeschoten.
De acht mannen nemen administratie in beslag met de namen en adressen van alle arbeiders, alsmede 27000 gulden (ca 12000 euro) aan contant geld. De aanwezige personeelsleden en dagloners worden afgeranseld en hen wordt verteld dat hun hetzelfde lot wacht als zij nog langer als ‘landverrraders’en ‘moffenknechten’ voor Ostbau Knijff werken. Ostbau Knijff werkt in opdracht van de Duitse Wehrmacht.
Deze aanslag door het verzet wordt gepleegd op een paar honderd meter van het kantoor van de Sicherheitsdienst dat ook op de Heemraadsingel zit.
De Heemraadsingel in Rotterdam-West is een sjieke straat. De Duitse bezetter vordert tijdens de oorlog een aantal panden aan de Heemraadsingel. Ook is de straat in die tijd het toneel van politieke marsen zoals de eerst mars van 1500 leden van de Hitlerjugend.
De Wehrmacht, Kriegsmarine en Sicherheitsdienst nemen hun intrek in panden aan de Heemraadssingel. Op nummer 233 komt het kantoor van de Duitse firma Ostbau Knijff. Dat bedrijf is vanaf september 1944 betrokken bij het ondermijnen van de Rotterdamse haveninstallaties in de strijd tegen de geallieerden.
De aanslag op Ostbau Knijff wordt door de leiding van de L.K.P. (Landelijke Knok Ploeg) afgekeurd vanwege de forsheid ervan. Dergelijke strafexpedities worden in het vervolg van de oorlog niet meer toegestaan.
Dit is een verhaal uit het OorlogsVerzetMuseum in Rotterdam.