nieuws

Stuiterballen lopen kindermarathon

ROTTERDAM - Niet alleen volwassenen kunnen besmet raken met het marathonvirus, ook kinderen. Maar liefst honderd leerlingen van basisschool de Kleine Prins in Rotterdam-Prinsenland doen mee aan de kidsrun, de kindervariant van de marathon.
Ook al gaat het om mini-afstanden van 1 en 2,5 kilometer, de jonge deelnemers zijn zeker niet minder fanatiek. De afgelopen weken is er flink getraind en onder de leerlingen van de Kleine Prins geen spoor van tegenzin, hardlopen vinden ze super: "Ik vind het gewoon leuk", zegt er eentje, "ik heb er heel veel zin ook al is het niet de meest makkelijke sport want je moet wel één kilometer rennen", zegt een ander.
Presteren is bijzaak, toch doen de kinderen niet meer zonder ambities: "Ik wil de kidsrun winnen." Trainer Wiebe benadrukt: "het belangrijkste is meedoen, het gaat niet alleen om de prestatie."
Voor deze jonge kinderen van bijna zeven tot en met twaalf jaar is deelname aan de kidsrun een hele prestatie. "Zeker voor kinderen die niet eerder hebben hardgelopen", zegt trainer Wiebe Kamphuis.
Kinderen beschikken over een onuitputtelijke bron van energie, toch blijft hardlopen een serieuze zaak: "Komende week mogen ze niet meer snoepen, moeten vroeg naar bed en verplicht spaghetti eten", zegt trainer Wiebe. De kinderen hebben zo hun eigen visie hoe zich voor te bereiden op de kindermarathon: "je moet gewoon heel veel buiten spelen en gezond eten", zegt een meisje. Een jongetje zegt: "nou eerst warming up, dan proberen te rennen verder opbouwen en kilometers maken."
Voor de massale deelname van basisschool de Kleine Prins aan de kidsrun is leerkracht Belinda Warbie verantwoordelijk. Zij is zelf een fanatieke hardloper en heeft de hele school besmet met het loopvirus: "ik heb inmiddels de kinderen, een team, de hele school en ook de ouders meegenomen."
De ultieme test voor aanstaande zaterdag als de kidsrun plaatsvindt, is een proefloop. De kinderen rennen zich in het zweet en zeggen trots en met rode konen op het gezicht: "eerst heb ik zachtjes gedaan en toen toen toen ben ik ietsjes harder gaan rennen", aldus een jongetje van bijna zeven. Een ander heeft een andere tactiek toegepast: "ik ben eerst gaan sprinten, toen op een bankje gaan zitten, weer sprinten en toen heb ik andere kinderen ingehaald."
Volgens trainer Wiebe zijn alle kinderen klaar voor de start. Zijn beste looptip voor zaterdag: "Doe alsof je in de arena bent en zeg: wauw dit is allemaal voor mij."
Succes aan alle deelnemers van de kidsrun!