nieuws

Namen 686 vermoorde Joodse kinderen op monument

ROTTERDAM - Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam onthult woensdagmiddag een monument voor Joodse kinderen die zijn weggevoerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het kindermonument staat bij Loods 24.

Vanuit Rotterdam zijn 15000 mensen zijn gedeporteerd naar kamp Westerbork. Daar zaten 686 Joodse kinderen bij, sommigen van hen waren nog maar een maand oud.

Kaatje
Op het nieuwe Kindermonument zijn de namen van de kinderen te lezen, onder wie Kaatje Pijpeman. Zij werd in 1943 op 12-jarige leeftijd in Sobibor vermoord. Haar oudere broer Abraham overleefde als enige van de hele familie de oorlog. Zijn dochter Rebecca bracht vorige week een bezoek aan basisschool De Klaver in Rotterdam-Carnisse om te vertellen over de afschuwelijke voorgeschiedenis van haar familie.
Rotterdamse leerlingen leren over de vermoorde Joodse leeftijdsgenootjes

Josua

Dankzij moedige Rotterdammers wisten sommigen te ontnappen aan de Jodenvervolging. Zoals Josua Ossendrijver. Hij werd tijdens de oorlog door zijn Joodse ouders afgestaan aan een niet-Joods gezin.
Zijn biologische ouders en broertje David kwamen om het leven. Heel zijn leven waren er twijfels over zijn ware identiteit met een verbijsterende conclusie.
Deborah
Ook Deborah overleefde de oorlog. Zij werd samen met haar moeder en zusjes weggevoerd vanaf Loods 24 naar het beruchte concentratiekamp Ravensbrück. Ze organiseert nu vakanties voor kinderen uit Israel die kanker hebben.