nieuws

Buurt in actie voor alleenstaande zwaan

ROTTERDAM - Buurtbewoners in Rotterdam-Noord zijn een voederactie begonnen voor een broedende zwaan. De ene helft van het zwanenechtpaar is onlangs aangereden op de Gordelweg en overleden. Het is onduidelijk of dat het gaat om het mannetje of vrouwtje dat is achtergebleven. Normaliter zorgen de monogame zwanen gezamenlijk voor het uitbroeden van de eieren. Als de een op het nest zit kan de andere voedsel zoeken. De zwaan bij de Bergsingel moet het nu alleen rooien.
Sommige buurtbewoners vinden dat zo zielig dat ze de broedende zwaan iedere avond bijvoederen. Maar ook overdag wordt er overvloedig met brood gestrooid. Inmiddels is de zwaan omringd door een berg eten.
"Niet doen", aldus Mirjam van den Ouden. Zwanen kunnen prima voor zichzelf verzorgen en er is eten genoeg in de singel en eromheen. Bovendien zorgt al het voedsel voor onrust rondom het nest. Eenden maar ook ratten komen op de voederberg af.
''Het beste is daarom om de zwaan met rust te laten zodat het beest haar eieren rustig kan uitbroeden en 's avonds laat zelf op zoek kan gaan naar voedsel'', aldus de vogelopvang.