nieuws

Protest tegen kap duizend bomen in H.I.Ambacht

ROTTERDAM - Aanstaande zaterdag wordt in Hendrik Ido Ambacht gedemonstreerd tegen de kap van bijna 1000 bomen rondom het beroemde Perenlaantje.
De kap is volgens de gemeente Hendrik Ido Ambacht noodzakelijk voor de nieuwbouw in De Volgerlanden. Tegenstanders zeggen dat er geen concrete plannen zijn en willen het - wat zij noemen - unieke natuurgebied intact houden.
De Volgerlanden, tussen Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht, is de grootste VINEX-wijk in de Drechtsteden. Van de 5000 geplande woningen zijn er 3300 gebouwd. Eén van de laatste delen van de wijk is gepland op en rond het Perenlaantje.
Drie keer zoveel
Het 550 meter lange laantje vormt de langste rij perenbomen van Europa. Het is meer dan een eeuw oud en een overblijfsel van een oude boomgaard. Veel Ambachters noemen het ook wel het vrijerslaantje en maakten er hun trouwfoto's. Dit cultuurhistorisch erfgoed blijft staan, maar alles er omheen moet weg.
Aanvankelijk had Hendrik Ido Ambacht vergunning gevraagd om 327 bomen te kappen. Na veel protest en gedoe ging dat van tafel, maar deze week kwam een nieuw plan op tafel. Dat behelst de kap van 988 bomen, drie keer zoveel. "Dat kan niet anders," zegt wethouder Teunis Stoop "hoe mooi we het gebied ook zelf vinden".
Nu al verlies
Jacqueline Knipscheer, voorzitter van Stichting Mooi Geweest, bestrijdt dat: "de kap is niet nodig, want er is geen concreet bouwplan. Er is alleen een voornemen, maar wat komt daar van terecht nu de bouw op z'n gat ligt en de bevolking alleen maar krimpt?" Ze stelt dat een uniek natuurgebied, met bijzondere flora en fauna, in één klap vernietigd wordt.
Stoop blijft er bij, dat het niet anders kan: "Die grond is bestemd voor nieuwbouw. We hebben de grond met geleend geld gekocht en moeten die leveren, als ontwikkelaars aangeven, dat ze over twee jaar willen bouwen. Als we niet kappen, kost dat 7 tot 20 miljoen euro extra. En Zwijndrecht en Ambacht lijden nu al verlies op deze nieuwbouwwijk".
Liever failliet mèt bomen
Knipscheer is niet onder de indruk: "In de jaren negentig moesten deze gemeentes van Rijk en Provincie zo nodig die wijk bouwen. Laat zij dan ook de rekening betalen. Nu dreigt de gemeente failliet te gaan. Dan zeg ik: liever failliet mèt bomen, dan zonder bomen." Ze is niet de enige, die er zo over denkt.
Wim van Pelt, voorzitter van het Perengenootschap Zwijndrechtse Waard en burgerraadslid in Zwijndrecht, heeft alle groenliefhebbers opgeroepen om zaterdag om 11.00 uur tegen de massale kap te komen demonstreren op de Woondag, die in de Volgerlanden gehouden wordt om de nieuw te bouwen woningen aan te prijzen.