nieuws

De eerste dierentuin van Rotterdam

ROTTERDAM - Het is begonnen in 1791 aan de Kerklaan in de Rotterdamse wijk Cool; de Rotterdamse dierentuin. Op die plek opent Anthony van Aken een zogenoemde menagerie. Eerst zijn er alleen vogels te zien, later ook beren en tijgers. Bezoekers moeten betalen om de dieren te bekijken.
De zonen van Anthony van Aken gaan na 1800 rondtrekken langs kermissen met hun verzameling dieren. Een dochter van Van Aken trouwt met de Fransman Henri Martin. Deze dompteur trekt ook met dieren rond.
Henri Martin wordt in 1857 de eerste directeur van de net opgerichte Rotterdamsche Diergaarde. Aanvankelijk is die alleen te bezoeken door de deftige leden van de vereniging die het geld bijeen heeft gebracht voor de Rotterdamsche Diergaarde.
Later krijgen ook andere bezoekers de mogelijkheid naar diergaarde te gaan, maar dan niet door dezelfde ingang als de sjieke verenigingsleden!
De vereniging wordt in 1938 en met subsidie wordt er een stichting opgericht die een dierentuin gaan opzetten die voor iedereen toegankelijk is. Dat is het begin van de huidige diergaarde Blijdorp.
In het eerste oorlogsjaar wordt de dierentuin in de wijk Blijdorp geopend. Dat is in december 1940.
In de collectie van het Stadsarchief Rotterdam is veel te vinden over de dierentuin in Rotterdam. Zo is er het archief te vinden van de chique vereniging Rotterdamsche Diergaarde en uiteraard veel foto's en boeken.