nieuws

Metrobestuurder loopt marathon

ROTTERDAM - Hanneke van Dijk uit Krimpen aan den IJssel loopt zondag de marathon met collega's van de RET. Mánnelijke collega's welteverstaan, want Hanneke is al jaren de enige vrouw in het team. "Geen idee waarom. Er doen soms wel vrouwen mee met de estafetteploeg. Maar voor de marathon zijn weinig vrouwen te porren."
Al 16 jaar werkt Hanneke als metrobestuurder bij de RET. "Dat is voornamelijk een zittend beroep. Juist daarom ben ik ook gaan hardlopen. En je bent vooral veel met je hoofd bezig. Daarom is het hardlopen ook zo heerlijk: je bent lichamelijk aan de gang, en na het werk maak ik zo mijn hoofd leeg."
Het team van de RET bestaat uit 20 medewerkers. Drie daarvan werken op de metro. "Met die collega's heb ik nu, in aanloop naar de marathon, continu contact. Sms'en, bellen, 'eet je goed', 'slaap je goed': het is marathon, marathon, marathon," zegt Van Dijk.
Drie keer in de week traint ze nu, om zondag haar zevende marathon te kunnen lopen. Vijf liep ze helemaal uit, twee keer moest ze door verzuring en het warme weer jammer genoeg voortijdig opgeven. "Iedereen wacht op het heerlijke zonnige voorjaarsweer. Ik ook, maar zondag liever nog even niet. Twintig graden is behoorlijk warm om te lopen."